Nou schimb de replici între ruşi şi români la Adunarea Parlamentară. NATO nu poate lăsa apărarea propriului teritoriu pe mâna Rusiei.
Alianţa Nord-Atlantică nu poate lăsa apărarea propriului teritoriu în responsabilitatea Rusiei, la fel cum nici Moscova nu poate face acelaşi lucru, în condiţiile în care NATO şi Federaţia au un parteneriat, nu o alianţă. Declaraţia îi aparţine reprezentantului României la NATO, Sorin Ducaru, răspunzând unei întrebări din partea unui parlamentar rus. La dezbaterile Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie de la Adunarea Parlamentară a NATO, parlamentarul rus Bato Z. Zhambalnimbuev i-a spus ambasadorului român că alegătorii ruşi vor să ştie de ce NATO refuză unificarea sistemului antirachetă cu cel al Rusiei, transmite Agerpres.
Ambasadorul Ducaru a răspuns că NATO nu poate transfera responsabilitatea protecţiei propriului teritoriu, însă o soluţie ar fi corelarea strategică a celor două sisteme defensive. ‘Aţi vorbit de interesul opiniei publice, al votanţilor. Nu cred că ei ar fi extrem de fericiţi să transfere o parte din responsabilităţile de apărare antirachetă altcuiva, să lase ca un sector să fie în responsabilitatea altei ţări. Este clar şi simplu’, a spus Sorin Ducaru.
Parlamentarul rus a invocat şi necesitatea ca Rusia să primească garanţii clare că ‘apărarea antirachetă‘ americană nu va fi îndreptată împotriva Federaţiei. În replică, ambasadorul român a subliniat că sistemul antirachetă găzduit şi de România nu este unul ofensiv, ci strict defensiv şi, prin urmare, nu poate fi îndreptat împotriva cuiva.
Nou schimb de replici între ruşi şi români la Adunarea Parlamentară. NATO nu poate lăsa apărarea propriului teritoriu pe mâna Rusiei.
Alianţa Nord-Atlantică nu poate lăsa apărarea propriului teritoriu în responsabilitatea Rusiei, la fel cum nici Moscova nu poate face acelaşi l