Daniel Funeriu a explicat la emisiunea "După 20 de ani" că a folosit cuvântul "inexactitudini", explicat în Dicţionarul limbii române editat de Academia Română şi folosit de Eugen Lovinescu sau Mihai Eminescu, adăugând că nu s-a simţit atacat de comentariile Elenei Băsescu pe Twitter.
"Uneori e foarte bine să consultăm şi dicţionarele limbii române. În ultima săptămână s-a făcut foarte mare caz de utilizarea de către ministrul Educaţiei a cuvântului privind 'exactitudine'. Dacă cei care au comentat ar fi avut decenţa să consulte dicţionarul limbii române editat de Academia Româna la pagina 175, ar fi văzut că acest cuvânt este în dicţionar, fiind folosit de Lovinescu, Oodobescu, de Eminescu", a spus ministrul Educaţiei.
Acesta a adăugat că aşa cum Silviu Brucan spunea că "ne va lua 20 de ani să învăţăm democraţia", "poate ne va mai lua încă 20 de ani să învăţăm să vorbim cât se poate de documentat şi de corect".
"Sunt lucruri pe care dacă le-am studia am şti despre ce discutăm. Tot aşa cum este firesc de la "exact" să spui "inexact", este absolut firesc de la "exactitudine" să spui "inexactitudine". Ceea ce în schimb ar fi fost total greşit ar fi fost să spui "neexactitudine" pentru că prefixul "ne", fiind de origine slavă, iar cuvântul "exactitudine" fiind de origine latină, ar fi fost incorect să spui "neexactitudine", a explicat Daniel Funeriu.
Referitor la comentariul postat de Elena Băsescu pe contul de Twitter, ministrul a spus că nu s-a simţit atacat şi că fiecare are dreptul să spună ce doreşte.
"Eu nu am simţit niciun astfel de atac. Cred că ar fi bine să vedem şi alte lucruri cu care s-au ocupat europarlamentarii noştri şi ar fi bine să spuneţi şi alte iniţiative care sunt utile. Fiecare are libertatea să spună ce doreşte", a conchis Funeriu.
Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a postat pe contul de Twitter două link-uri