Din 781 de artere din oraş, câteva zeci au denumiri cel puţin ciudate. În majoritatea cazurilor există însă o explicaţie.
La fel cum numele din buletin poate deveni subiect de glume nesărate pentru prieteni, cel al străzii pe care locuieşti poate fi o sursă de amuzament. Să stai pe strada Fericirii este însă, cu siguranţă, un motiv de bucurie şi o sursă sigură de optimism.
La mai bine de opt decenii de viaţă, soţii Maria şi Mihai Buciumaş (de 88, respectiv 83 de ani) se declară nişte persoane fericite, mai ales că strada pe care locuiesc din tinereţe exprimă acelaşi sentiment. Casa lor bătrâneasă, mică, dar cochetă, înconjurată de flori şi verdeaţă, nu poate să-ţi inspire o altfel de trăire decât cea la care aspiră majoritatea oamenilor. „Se potriveşte numele străzii, cum să nu!“, exclamă cu zâmbetul pe buze Maria Buciumaş. În vremea comunismului multe dintre gospodăriile din jur au fost demolate, iar casa lor a scăpat ca prin minune de lama buldozerului.
„Din casa care este alături de noi au murit vecinii, dar mai încolo sunt oameni gospodari şi fericiţi. Cred că sunt vreo şapte case pe strada Fericirii. La noi e bine, e frumos, avem stradă asfaltată de vreo trei, patru ani, trotuar cu pavele şi utilităţi. Suntem fericiţi! Dacă ar fi să mai şi întinerim oleacă...“, mai spune bătrâna. Explicaţia logică pentru un astfel de nume ne-o oferă trecutul Iaşiului. Potrivit specialiştilor, se pare că, într-adevăr, în perioada interbelică, ieşenii care veneau nefericiţi în zonă plecau destul de fericiţi. Asta, poate şi pentru faptul că acolo funcţiona o casă a plăcerilor.
Atenţie, stradelă fierbinte!
Chiar dacă adjectivul ar putea duce cu gândul la strada Fericirii, mai ales că stradela Fierbinte este amplasată într-o zonă învecinată, toponimia ei a fost stabilită după criterii ceva mai ortodoxe. Iulia Anton, pensionară, locuieş