Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a născut în Argentina, la 14 iunie 1928, în oraşul Rosario, provincia Santa Fe, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii prospere, tatăl fiind Ernesto Guevara Lynch, iar mama, Celia, având strămoşi basci, irlandezi şi spanioli. Mătuşa sa, de care era foarte apropiat, era comunistă.
În ianuarie 1952, cu diploma de medic în buzunar, ajunge în Chile, Peru, Amazonia, Columbia şi Venezuela. Revine acasă complet schimbat. Descoperise marile inegalităţi din America Latină. La 26 iunie 1955 îl întâlneşte pe Fidel Castro. În această perioadă e supranumit Che, iar, pentru meritele sale, Castro îi dă gradul de el Comandante, cel mai înalt din cadrul gherilei. Primeşte cetăţenia cubaneză după cucerirea puterii, la 9 ianuarie 1959, printr-o lege specială.
Ajunge în Bolivia, unde luptă în gherilele care doreau îndepărtarea preşedintelui Barrientos. Peste 1.800 de soldaţi sosesc în La Higuera. La 8 octombrie sunt încercuiţi în zona râpei Quebrada del Yuro. După mai multe ore de lupte, Che este capturat împreună cu Simón Cuba Sarabia. Che s-a predat după ce a fost rănit la picior, iar puşca i-a fost deteriorată de un glonţ. Preşedintele Barrientos dă ordinul de execuţie.
Corpul lui Che Guevara şi cele ale celorlalţi luptători au fost luate de armata boliviană şi duse, cu ajutorul ofiţerilor americani şi agenţilor C.I.A., cu elicopterul în oraşul Vallegrande, unde au fost expuse pentru mass-media, în spitalul local. Aici se face şi celebra fotografie reprezentându-l pe revoluţionar mort, cu ochii deschişi, înconjurat de cei care au dorit să se pozeze lângă cadavrul său, folosit ca un trofeu de vânătoare. Unul dintre militari îl împunge chiar cu degetul, ca şi când ar fi frut să se convingă că e mort. El fusese spălat şi părul îi fusese aranjat pentru a i se vedea faţa. Sute de persoane au venit să-l vadă