Egalitatea între sexe nu stă în picioare atunci când vine vorba despre alimentaţie. Este scris în codul genetic al bărbaţilor să fie mai osoşi, mai musculoşi, iar consumul de alimente este direct proporţional cu energia consumată. Sursa: SHUTTERSTOCK
"În primul rând, este vorba despre numărul de calorii pe care un bărbat trebuie să le consume faţă de femei (cu 500 kcal, în medie, în plus, pe zi). Apoi alimentaţia unui bărbat trebuie să fie preponderent proteică datorită masei musculare mai mari. Trebuie să mănânce şi ceva mai multe grăsimi şi mai puţini carbohidraţi. Arderile mai intense necesită minerale mult mai multe (Fier, Zinc, Magneziu, Cupru) şi în cantităţi mai mari.
Acestea intră în componenţa enzimelor implicate în diverse metabolisme. Şi consumul de apă ar trebui să fie mai mare la bărbaţi, ar trebui să bea cu 50 % mai multă apă mai mult decât femeile, în medie”, afirmă Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie la YorkTest din Bucureşti.
Nu doar cantitatea de mâncare consumată face diferenţă. Există anumite alimente care le sunt recomandate în mod special bărbaţilor. Iată zece foarte importante.
1. Carne de vită sau porc, în loc de pui
O friptură, de preferat făcută pe grătar, împreună cu o garnitură de cartofi, de evitat cei prăjiţi, reprezintă pentru orice bărbat o mâncare imposibil de refuzat. Nu necesită mari abilităţi de bucătar şi este un fel de mâncare ce conţine multe proteine, necesare persoanelor care consumă multă energie pe parcursul zilei sau care depun efort fizic.
Deşi conţine puţin mai multă grăsime decât carnea de pui, carnea roşie este o sursă foarte bună de leucină, un aminoacid folosit în special de către ficat, ţesutul adipos şi mai ales ajută la “construcţia” muşchilor.
2. Orezul ţine la distanţă kilogramale în plus
Orezul este o sursă importantă de fibre şi este uşor de preparat împreună cu a