Doar doi copii au încept anul acesta clasa I la şcoala cu clasele I-IV din satul Floreşti. „Fiu al satului” şi adevărat dascăl de vocaţie, învăţătorul Romulus Harbădă îi învaţă carte de aproape 30 de ani pe copiii din Floreşti. „E a doua casă pentru mine, toată vara sunt prezent, dacă nu zilnic tot la două zile sunt aici”, spune învăţătorul zâmbind.
CITIŢI ŞI:
Dezastru în școlile și grădinițele din nordul județului GALERIE FOTO
Zeci de şcoli şi grădiniţe încep anul şcolar fără autorizaţii sanitare
Aruncat printre dealuri, satul te primeşte după aproximativ şase kilometri de mers pe drum îngust, desprins din şoseaua principală, care face legătura cu Laslea, comuna de care aparţine Floreştiul. Are case puţine şi primul lucru pe care-l remarci este lipsa semnalului în toate reţelele de telefonie mobilă.
Pe marginea soşelei, lângă biserică, răsare clădirea cochetă, îmbrăcată în alb şi albastru, veche de peste 100 de ani, care pe vremuri a aparţinut unei familii de saşi şi unde acum funcţionează şcoala. În clasa mică, aranjată frumos, cu bănci noi, pereţi plini de planşe, laptop şi retroproiector pe catedră, nouă copii spun, în cor, rugăciunea de la sfârşitul orelor. După care se prind de mână şi ies cuminiţi, câte doi, sub privirile calde ale lui Romulus Harbădă, imaginea vie a domnului Trandafir din poveştile copilăriei.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
E născut în Floreşti şi stă la aceeaşi catedră de aproape 30 de ani. A făcut Liceul de Căi Ferate şi până să plece în aramată a lucrat în gara de la Braşov. Când s-a întors, fostul director al şcolii din Laslea, care l-a avut elev, l-a rugat să vină la Floreşti ca şi învăţător necalificat. S-a îndrăgostit de meserie, a absolvit în 2008 şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, iar anul acesta şi-a luat definitivatul în