În fiecare an, în a doua duminică a lui octombrie, locuitorii comunei îşi dau întâlnire în curtea Căminului Cultural.
Alaiul petrecăreţilor va pleca duminică, la ora 12.00, din curtea Primăriei Budila şi va defila prin comună, până la Căminul Cultural. „Va fi un alai foarte mare, cu fanfară, majorete, artişti de toate felurile şi o coloană de trabanturi. Alaiul va porni din curtea Primăriei şi se va opri în curtea Căminului Cultural, unde va fi amenjată o scenă mare în aer liber. Toată lumea ne întreabă de ce organizăm aşa de târziu această sărbătoare, pentru că e deja frig afară. Din moşi strămoşi, sătenii îşi dădeau întâlnire în această perioadă în curtea Căminului pentru a-şi povesti ce au făcut peste vară şi ce planuri mai au. Aşa că am decis să păstrăm această tradiţie", a explicat Iosif Godri, viceprimarul comunei Budila.
Spectacole şi expoziţii
Pe sena amenajată în curte a Căminului Cultural vor urca artişti de toate vârstele care îi vor încânta pe spectatori cu cântece şi dansuri populare, dar şi cu muzică uşoară şi cu multe alte suprize. „Pe scenă vor uca de la cei mai mici artişti, copiii de la grădiniţa din Budila, până la ale ansambluri folclorice locale, dar şi din alte localităţi din curbura Carpaţilor: Săcele, Tărlungeni sau Vama Buzăului", a mai spus viceprimarul Budilei.
Pe lângă spectacolele de pe scenă, localnicii vor avea ocazia să admire şi o expoziţie cu obiectele de tot felul create de artiştii locali. Nu vor lipsi nici meşterii populari care îşi vor prezenta obiectele făcute cu mâna lor.
Sărbătoare după sărbătoare
Localnicii se vor întâlni din nou în luna februarie, când are loc Fărşangul, o sărbărtoare tradiţională a maghiarilor din Transilvania, care se ţine în fiecare an înainte de intrarea în postul Paştelui. Tinerii îmbrăcaţi în costume populare şi purtând măşti pe faţă colindă prin toată comuna, încercâ