Lucrările de pavare a fostului Parc Custozza din interiorul Cetăţii Alba Carolina au loc în paralel cu cele de cercetare arheologică.
Lucrările de pavare a zonei fostului Parc Custozza au început din colţul sud-vestic, mai précis în faţa clădirii Ierihon şi a Sălii Unirii.
„Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii care coordonează lucrările de pe şantierul din zona Custozza am aflat că va fi pavată jumătate din suprafaţa parcului, cea din faţa clădirii Ierihon şi a Sălii Unirii. Cât despre partea în care se fac cercetări arheologice de control, cel mai probabil vestigiile vor fi acoperite pe perioada sezonului rece cu straturi de nisip. Vestigiile se conservă primar, ca să nu se degradeze pe perioada iernii. Nu ar fi exclus ca şi această suprafaţă să fie pavată, iar când se va găsi o soluţie de cercetare şi punere în valoare, zidurile istorice să fie din nou descoperite“, a precizat Emanuel Drăguşin, purtătorul de cuvânt al firmei Grup Corint, cea care a câştigat licitaţia de executare a lucrărilor de refuncţionalizare a interiorului Cetăţii de secol XVIII.
Scenariul transformării în piaţetă publică
În paralel, au loc şi cercetări arheologice. Primele două săpături de control din zona fostului parc Custozza , din Cetate, începute în urmă cu mai bine de o lună, confirmă previziunile cercetătorilor. Mai exact că aici se „ascunde “ Palatul în care a locuit comandantul Legiunii a XIII-a Gemina care a fost cantonată în castrul de la Apulum, ridicat în jurul anului 125 d. Hr. În funcţie de rezultatele cercetărilor, arheologii trebuie să decidă dacă vor continua cercetarea şi dacă ceea ce vor descoperi va fi valorificat insitu, adică la faţa locului.
Click pe poze pentru FOTOGALERIE
Arhitectul Gheorghe Lăncrăjan Franchini, autorul proiectului de reabilitare a interiorului Cetăţii Alba Carolina, susţinea la sfârşitul lunii