Directorul filialei Neamţ a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie a ajuns să facă pasul spre voluntariat după mai bine de două decenii de activitate în domeniul industriei chimice.
Florin Pîclea a ajuns să coordoneze activităţile Crucii Roşii din Neamţ după ce a lucrat vreme de 26 de ani într-un domeniu cu totul diferit. Pasionat de ştiinţele exacte şi de laboratoare, a atins faza naţională a olimpiadei operatorului chimist şi a urmat cursurile Facultăţii de Tehnologie Chimică din Iaşi. S-a angajat apoi la fabrica de relon de pe platforma industrială Săvineşti unde, o vreme, a fost şef de depozit.
„Primeam vagoane întregi de produse chimice utilizate ca materii prime în industria de profil. Era un sector toxic pentru că manevram produse precum catalizatori sau sodă caustică“, îşi aminteşte bărbatul. După 26 de ani de activitate, Florin Pîclea a fost nevoit să-şi caute un alt drum în condiţiile în care noii proprietari ai fabricii au decis să restructureze personalul. „Nu m-am gândit niciodată că nu mă voi pensiona de la uzină, dar aşa au fost vremurile. Pentru mine a fost un şoc să-mi schimb domeniul de activitate după ce m-am pregătit atâţia ani şi am lucrat în industria chimică“, mai spune nemţeanul.
„A trebuit să iau totul de la zero“
Soarta i-a oferit oportunitatea de a se reorienta profesional, iar în 2002 a câştigat concursul organizat de Societatea Naţională de Cruce Roşie pentru postul de director al filialei de la Neamţ. „Am găsit sediul cu lacătul pe uşă şi a trebuit să iau totul de la zero. Trei ani mi-au trebuit să organizez aşa cum trebuie activitatea de voluntariat, dar am reuşit cu ajutorul colegilor din ţară şi al autorităţilor locale“, explică directorul filialei.
În primii ani de activitate se putea baza pe un număr redus de voluntari, în special din rândul pensionarilor şi al elevilor din anii term