Amplasarea scutului antirachetă american în România a stârnit discuţii aprinse la Adunarea Parlamentară NATO de la Bucureşti. Critici au fost formulate de ruşi, ucraineni şi un deputat francez. Elementele scutului antirachetă american care urmează să fie instalate la Deveselu, în judeţul Olt, au fost criticate chiar de vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO, deputatul francez Jean Michel Boucheron.
El a explicat, surprinzându‑i chiar şi pe oficialii de la Bucureşti, că sistemul nu este eficient şi că scutul ar atrage mai mult agresiuni. „Personal, cred că acest sistem de apărare nu foloseşte la nimic în ceea ce priveşte securitatea. Toţi tehnicienii ştiu că acest sistem lasă să treacă trei sferturi din rachete", a declarat deputatul francez, în cadrul Comisiei de apărare şi securitate a AP NATO. „Nu înţeleg de ce prietenii americani insistă atât de mult cu acest sistem", a insistat Boucheron.
„Dacă ar exista riscul ca Iranul să ne atace, ar fi un răspuns nuclear din partea noastră. Nu interceptarea contează, ci capacitatea de a reacţiona. Într-o vreme când bugetele noastre sunt restricţionate, aş prefera să cheltuim pe un sistem de înarmare. Cred că sistemul antirachetă este ineficient împotriva unei ameninţări care nu există. Prietenii noştri americani au încercat să ne atragă într-un «război al stelelor»", a spus Boucheron.
Un film depăşit
I-a replicat dur secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu. Oficialul român care a negociat cu Washingtonul acordul pentru scutul american i-a explicat deputatului francez că actualul sistem nu are nimic de-a face cu „Star Wars", sistemul american de apărare antirachetă din anii '80. „Sistemul actual este mult mai avansat şi mai precis decât alte sisteme folosite în trecut. Noul sistem este bazat pe sistemul AEGIS care este mult mai compatibil cu măsurile necesare pentru a răspunde tuturor riscurilo