Duminică dimineaţa s-a dat startul marei finale a concursului „Comoara din Cetate“, în Sala Unirii. Cincizeci de participanţi cu vârste cuprinse între 16 şi peste 50 de ani s-au întrecut pentru a pune mâna pe premiul de 5.000 de euro. Suma de bani a fost câştigată de Valentin Breaz , elev în clasa a X-a B, la Colegiul Naţional “Horea Cloşca şi Crişan”.
La ultima rundă a concursului de cultură generală din istoria Cetăţii Alba Iulia, tânărul câştigător, olimpic la matematică, a avut un adversar pe măsură, un albaiulian de 17 ani. Timp de două ore, s-au pus aproximativ 200 de întrebări, iar cei doi tineri au fost trecuţi prin toate evenimentele istorice importante petrecute în Alba Iulia, din cele mai vechi timpuri şi până în fostul regim dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu.
Valentin Breaz a declarat că a studiat istoria Cetăţii timp de o săptâmână, pentru marea finală, mulţumind pe această cale lui Gheorghe Fleşer, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, din cartea căruia a învăţat: “Dintr-o carte a domnului Gheorghe Fleşer, căruia îi mulţumesc, am acumulat foarte multe informaţii de bază despre istoria oraşului şi a Cetăţii Alba Iulia. De asemenea, mi-au fost de ajutor şi hărţile şi pliantele care se găsesc în comerţ”, a declarat Valentin, precizând totodată că nu a cunoscut foarte multe lucruri despre cetate înainte de concurs.
Câştigătorul a participat la mai multe ediţii ale concursului, fiind ajutat în permanenţă de colegii de clasă în găsirea comorilor. Acesta încă nu s-a decis ce va face cu banii câştigaţi.
Concursul s-a desfăşurat în perioada 4 iunie – 25 septembrie, în fiecare sfârşit de săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, pe 9 octombrie fiind stabilită marea finală.
Participanţii trebuiau să găsească în fiecare zi de concurs un plic ce conţinea macheta sumei de 100 de euro, ce era ascuns în incin