PF Daniel şi PF Mitropolit Krystoph al Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia au sfinţit, azi, biserica din localitatea Most, construită în memoria celor peste 40.000 de ostaşi români care au murit în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de al doilea război mondial.
Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Mucenic Valentin a fost sfinţită de către patriarhul Teoctist al României şi de PF Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei în 14 iulie 2007, informează Patriarhia Română, într-un comunicat.
Biserica de lemn, lucrată în stil maramureşean de meşteri lemnari din Bârsana - Maramureş, a fost achiziţionată de Patriarhia Română în 2010 cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României şi amplasată pe terenul oferit de Primăria oraşului Most.
În această vară, cu sprijinul Patriarhiei Române au fost executate lucrări de amenajare a interiorului bisericii, respectiv placarea pereţilor cu lambriuri de molid, instalarea Sfintei Mese de marmură, parchetarea întregului spaţiu, pictarea bolţii din sfântul altar şi montarea catapetesmei sculptată în lemn de stejar în Atelierele Patriarhiei Române.
Patriarhia Română a donat bisericii nouă strane, două tronuri arhiereşti şi iconostase din lemn de stejar, o sfântă cruce, 42 icoane pictate, 3 policandre şi toate obiectele de cult necesare sfintelor slujbe. În exteriorul lăcaşului de cult s-a amplasat o troiţă şi au fost montate două porţi mari de acces, sculptate în lemn de stejar.
După slujba de sfinţire, PF Daniel şi PF Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei au oficiat Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi din România, Cehia şi Slovacia. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor români care au luptat pentru eliberarea Cehiei şi Slovaciei