Parcul dendrologic din Carei, dunele de nisip de la Foieni, mlaștina Vermeș și Lunca Turului sunt cele mai importante destinații pentru „ecoturismul” de weekend. Vizitarea zonelor protejate ecologic din județ este o variantă ieftină de petrecere a timpului liber, oferind peisaje unice și întâlniri cu specii rare de plante și păsări.
Parcul dendrologic amenajat pe locul fostei „Grădini Engleze” care împrejmuia în secolul al XVIII-lea Castelul Karoly din Carei este o excelentă destinație pentru amatorii de ecoturism ieftin. Parcul, care se întinde pe zece hectare, este o veritabilă grădină botanică. Peste 110 specii exotice și indigene, rarităţi ale florei din România, își așteaptă vizitatorii. Principala atracție a parcului o reprezintă un platan uriaș, care domină peisajul parcului din anul 1810. Trunchiul arborelui are un diametru de peste doi metri.
„Sahara” de la Foieni
Dunele din apropierea localității Foieni, situate în Câmpia Nirului și incluse în ariile protejate ecologic, oferă peisaje unice pentru nordul țării. Nisipurile care formează dunele sunt fixate printr-o vegetație specifică, loc în care îşi fac cuiburi lăstunii, păsări protejate prin lege. Situată în apropiere, Rezervația Naturală „Pădurea Urziceni”, de 35 de hectare de frasini, este o altă posibilă destinație de weekend. În această pădure trăieşte, alături de numeroase alte specii de păsări, o colonie de stârci cenuşii, care îşi construiesc cuiburile în coroana arborilor. Mlaştina Vermeş, din rezervația naturală cu același nume, aflată în zona comunei Sanislău, este unică pe plan național. Peisajul mlăștinos conservă specii de plante glaciare şi specii rare pentru țara noastră. Cei mai norocoși turiști ar putea observa aici și becațina, o pasăre cu aspect ciudat, mică și cu cioc lung. Potrivit ornitologilor, mlaștina Vermeș este singurul loc în care aceste păsări au fost fotogra