Daniel Funeriu a explicat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", ca a folosit corect cuvantul "inexactitudini", explicat in Dictionarul limbii romane editat de Academia Romana si utilizat de Eugen Lovinescu sau Mihai Eminescu, adaugand ca nu s-a simtit atacat de comentariile Elenei Basescu pe Twitter, relateaza Mediafax.
"Uneori e foarte bine sa consultam si dictionarele limbii romane. In ultima saptamana s-a facut foarte mare caz de utilizarea de catre ministrul Educatiei a cuvantului privind 'exactitudine'. Daca cei care au comentat ar fi avut decenta sa consulte dictionarul limbii romane editat de Academia Romana la pagina 175, ar fi vazut ca acest cuvant este in dictionar, fiind folosit de Lovinescu, Odobescu, de Eminescu", a spus ministrul Educatiei.
Acesta a adaugat ca, asa cum Silviu Brucan spunea ca "ne va lua 20 de ani sa invatam democratia", "poate ne va mai lua inca 20 de ani sa invatam sa vorbim cat se poate de documentat si de corect".
"Sunt lucruri pe care daca le-am studia am sti despre ce discutam. Tot asa cum este firesc de la "exact" sa spui "inexact", este absolut firesc de la "exactitudine" sa spui "inexactitudine". Ceea ce in schimb ar fi fost total gresit ar fi fost sa spui "neexactitudine" pentru ca prefixul "ne", fiind de origine slava, iar cuvantul "exactitudine" fiind de origine latina, ar fi fost incorect sa spui "neexactitudine", a explicat Daniel Funeriu.
Referitor la comentariul postat de Elena Basescu pe contul de Twitter, ministrul a spus ca nu s-a simtit atacat si ca fiecare are dreptul sa spuna ce doreste.
"Eu nu am simtit niciun astfel de atac. Cred ca ar fi bine sa vedem si alte lucruri cu care s-au ocupat europarlamentarii nostri si ar fi bine sa spuneti si alte initiative care sunt utile. Fiecare are libertatea sa spuna ce doreste", a conchis Funeriu.
Europarlamentaru