Paleontologii au dezgropat rămăşiţele a trei câini din perioada preistorică, în gura unuia dintre ei aflându-se un os de mamut, relatează Daily Mail.
Cercetătorii cred că osul ar fi fost pus acolo de un om, după ce animalul a murit, aceasta semnificând existenţa unui ritual de înmormântare în timpul căruia animalul era îngropat o dată cu stăpânul său. Câinilor din Paleolitic le-a fost scos creierul, lucru care ar putea indica încercarea oamenilor de a elibera spiritul animalelor, oferind un indiciu al relaţiei de prietenie, extrem de veche, stabilite între câine şi om.
Mietje Germonpré, paleontolog la Institutul Regal de Ştiinţe Naturale din Belgia, comentând prezenţa osului de mamut, a arătat că aceasta ar putea însemna că animalul "a fost hrănit" pentru a însoţi sufletul celui decedat pe parcursul călătoriei sale.
Craniile erau găurite pentru a permite sufletului să părăsească trupul
Conform publicaţiei Journal of Archaeological Science, craniile de câine erau perforate pentru a fi eliminat creierul şi este posibil ca această operaţiune să fi făcut parte dintr-un ritual de înmormântare. Multe popoare indigene aveau credinţa că sufletul sau spiritul se află la nivelul capului. "Aceste popoare făceau o gaură în cutia craniană a animalului ucis, pentru ca, în acest fel, spiritul să fie eliberat", a explicat specialista.
Rob Losey, profesor asociat de antropologie la Universitatea din Alberta, a declarat pentru Discovery News că, în urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că domesticirea câinelui a avut loc cu mult mai înainte decât se credea până acum. "Felul în care au fost găsite aceste cranii mi-a dovedit că exista o legătură specială între om şi câine, anterioară momentului morţii stăpânului, o dovadă în acest sens fiind îngroparea alături de acesta", a precizat profesorul.
Journal of Archaeological Science relevă şi tră