Icoane ferecate în argint, icoane din lemn, veşminte preoţeşti, componente pictate ale iconostasului mare, orfevrărie, textile pictate şi ţesute, cărţi de cult vechi, de o inestimabilă valoare, altfel spus, un adevărat tezaur a fost adus din Dobrogea la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Toate aceste bijuterii – 110 piese – au fost atent selecţionate din 24 de localităţi, după o amplă cercetare a fondurilor eparhiale, fiind aduse în Marele Sat din Capitală, în Sala Gheorghe Focşa, unde, până la 13 noiembrie va fi găzduită expoziţia „Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Tomisului”.
Cărţile de cult sunt în special din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului următor, situaţie explicabilă şi prin numărul şi diversitatea lor, venite de cele mai multe ori din tipografiile de la sud de Carpaţi. Frumuseţea icoanelor regăsite în această expoziţie este greu de descris în cuvinte. Zugrăvite în culori peste care timpul nu şi-a pus amprenta în mod brutal, nuanţe îmbinate excepţional de pictorii de odinioară, icoanele ortodoxe incluse în această expoziţie „respiră suflul aproape cosmopolit al Dobrogei”, după cum a subliniat academicianul Răzvan Theodorescu.
Observându-le îndeaproape, vei regăsi în ele şi spiritul lipovenesc dar şi bizantin, îmbinat cu tradiţia locală. Reprezentarea sfinţilor şi a îngerilor este impresionantă şi te îndeamnă să-ţi faci cruce, cu luare-aminte. Sfinţii militari se regăsesc în felurite reprezentări unele inedite, precum în icoana de la Biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa unde Sf. Gheorghe tânăr, călare, ţinând hăţurile unui cal alb, străpunge cu lancea capul balaurului, iar în spatele său, pe şa, se află copilul răpit de la Amira, care ţine un ceainic. De o frumuseţe fără seamăn sunt şi icoanele „Sfânta Troiţă”, dar şi cele reprezentând-o pe Maica Domnului, cu pruncul, Iisus