Merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile carbogazoase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de dailymail.co.uk, potrivit Mediafax.
"Nu este vorba numai de ceea ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm", a declarat David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King's College din Londra, coordonator al noului studiu, care mai indică faptul că vinul şi berea blondă sunt la fel de dăunătoare pentru smalţul dinţilor.
În acelaşi timp, ceapa murată şi grapefruitul, care sunt consumate mai rar, nu au acelaşi efect dăunător asupra smalţului dinţilor.
"Doctorii au dreptate să recomande consumul de mere, dar, dacă le mănânci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smalţul dinţilor. Băuturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales cola, nu au prezentat un risc crescut", a mai spus acesta.
Rezultatele acestui studiu vin în sprijinul ideii că sfaturile în materie de dietă ar trebui să aibă în vedere, mai degrabă, conţinuturile ridicate de acizi decât cele mai comune băuturi carbogazoase.
Pentru noul studiu - la care au participat peste 1.000 de persoane, cu vârste între 18 şi 30 de ani -, cercetătorii au analizat posibile legături dintre smalţul dinţilor (stratul de 2 milimetri care acoperă dinţii şi dentina, principala structură de susţinere a dintelui situată sub smalţ) şi dieta alimentară.
Astfel, persoanele care mănâncă regulat mere prezintă cu 3,7 ori mai multe probabilităţi de a suferi distrugeri ale dentinei, în timp ce consumatorii de băuturi carbogazoase nu se confruntă cu riscuri suplimentare.
Sucul de fructe creşte de patru ori riscul de distrugere a smalţului de lângă gingii, iar berea blondă, care este acidă, creşte de trei ori riscul de distrugere a dentinei.
Unele mere conţin echivalentul a până la patru linguriţe de zahăr, fapt ca