Guvernul nu poate să-şi facă bugetul pe 2012 fără indicaţiile misiunii FMI care vine la Bucureşti de-abia pe 25 octombrie şi astfel îşi asumă încă o dată încălcarea obligaţiei legale de a trimite proiectul în Parlament până pe 15 octombrie.
Delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vine peste două săptămâni pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv semnat în primăvară cu România, iar proiectul de buget pe 2012 va fi un subiect crucial al discuţiilor.
Misiunea se va desfăşura până pe 7 noiembrie şi probabil că de-abia după acea dată Ministerul Finanţelor va fi în măsură să trimită Parlamentului un buget definitivat.
Un proiect de buget pentru 2012 există deja, după cum a declarat recent pentru ZF Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală, însă acesta ar urma să fie "revăzut" odată cu cu venirea FMI şi a Comisiei Europene.
Negocierile cu FMI şi Comisia Europeană se anunţă dificile având în vedere necesitatea construcţiei bugetului pe 2012 cu respectarea unei ţinte extrem de ambiţioase de reducere a deficitului bugetar la doar 3% din PIB. Rămâne de văzut dacă oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene vor fi deschişi la o renegociere a deficitului bugetar, cel puţin pe metodologia europeană (ESA), având în vedere înrăutăţirea condiţiilor macro la nivel internaţional şi riscurile ca România să alunece din nou în recesiune anul viitor.
Unii analiştii au recomandat deja oficialilor români să negocieze un deficit bugetar ceva mai mare pentru 2012 cu condiţia să se continue consolidarea fiscală, chiar dacă într-un ritm mai lent, şi să convingă oficialii de la Bruxelles şi de la Washington că există proiecte de infrastructură serioase care merită să absoarbă fonduri suplimentare. Problema este că 2012 este an electoral, iar instituţiile financiare internaţionale tind să de