Exploatarea resurselor minerale si naturale ale Romaniei inseamna "investitii majore in tehnologie, bani, capital. Inseamna o strangere a curelei in alte parti", a declarat Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI. In ce priveste modelul de business pe care Romania ar trebui sa il gandeasca pe termen lung, doua domenii care "astazi performeaza mult sub potential" sunt agricultura si turismul.
Lazea: Cel mai mare pericol, inainte de alegeri, este sa nu recunosti problemele atunci cand ele sunt, ca in Grecia. De exemplu, atunci cand un partid sau un individ iti spune: avem o problema de exemplu in deficitul la pensii, sa nu vina alti 10 indivizi sau alte 3 partide sa spuna: "nu, domne', nu avem nicio problema"
Asculta aici declaratiile lui Valentin Lazea:
Descarca fisierul audio in format MP3
Exploatarea resurselor naturale
Problema este de bani, de finantare. Bugetul de-abia reuseste sa se inchida pe deficitul agreat cu FMI. Daca s-ar dori cu tot dinadinsul ca statul sa continue sa isi exploateze resursele minerale si naturale pe care le mai are, asta inseamna investitii majore in tehnologie, inseamna bani, inseamna capital. Inseamna o strangere a curelei in alte parti. Pretul materiilor prime va fi in crestere, probabil, din ce in ce mai mult.
Si atunci depinde in contractul de concesionare cat ii revine statului din acea materie prima crescuta. Ii revine 4%, 50% sau 100%. Despre asta vorbim.Niciun contract de concesionare in lumea asta inteleg ca nu iese din anumite marje. Deci nimeni privat nu o sa iti cumpere o exploatare daca el nu are macar 80-90%; el, privatul, vreau sa zic. Intrebarea de fond este daca vrem si putem sa facem efortul financiar de a investi in aceasta zona, pentru ca este un efort financiar care ia bani din alte parti.