Președintele Traian Băsescu a apreciat desfășurarea la București a Adunării Parlamentare a NATO, un eveniment important, premergător summit-ului de la Chicago, care va avea loc anul viitor. Temele evocate la București, despre care au discutat parlamentari, experți, administratori și membri ai societății civile, se vor regăsi cu siguranță pe agenda reuniunii din SUA.
România sprijină, a spus președintele Traian Băsescu, conceptul de "smart defense", promovat de secretarul general Rasmussen, ceea ce înseamnă mutualizarea mijloacelor, pentru a face față obligațiilor tot mai mari ale NATO într-un context economic dificil, de austeritate.
Totuși, șeful statului român a afirmat că reducerile bugetare nu trebuie să afecteze capacitatea statelor membre și a Alianței Nord-Atlantice de a răspunde amenințărilor și de a-și pune în practică obiectivele strategice. El a citat ultimul studiu al Fundației Marshall, Transatlantic Trends, prin care se arată că două treimi din populația statelor Alianței înțeleg ideea menajării acelor cheltuieli militare esențiale pentru securitatea statelor și a cetățenilor înșiși.
Președintele Traian Băsescu a evocat și scutul antirachetă, acordul semnat la Washington, cu ocazia vizitei sale de lucru fiind și o ilustrare a relațiilor bilaterale româno-americane excelente. Şeful statului a ținut să fie foarte clar: "rachetele scutului amplasate în România sunt defensive, cei care critică ascund de fapt dorința lor de a nu coopera".
În privința Rusiei, România crede că această cooperare poate fi întărită: sunt teme, cum ar fi Afganistanul, terorismul, traficul de stupefiante și de arme, protejarea infrastructurilor strategice, care sunt comune Rusiei și Alianței Nord-Atlantice.
Președintele a expus conceptul regiunii extinse a Mării Negre, strategic pentru România, dar și pentru Alianță, pentru securitatea energetic