Săptămână dificilă pentru cei doi concurenţi rămaşi în cursa pentru învestitura candidatului socialist pentru prezidenţialele de anul viitor. După primul tur de scrutin derulat duminică, la care au participat 2,5 milioane de francezi, verdictul a căzut: François Hollande, fost număr 1 al partidului, e pe primul loc, Martine Aubry, actuala şefă a mişcării, se clasează a doua. Circa opt procente îi despart pe cei doi, cu alte cuvinte un handicap ce poate fi surmontat. De unde şi tensiunile care vor apărea probabil în zilele următoare pentru a-i atrage de o parte sau de alta pe alegători duminică, 13 octombrie.
Eventualele consemne de vot nu vor fi neapărat urmate de alegători. În plus, cine va veni să voteze duminica viitoare nu se ştie. Întrebarea care se punea înaintea primului tur rămâne şi azi de actualitate. O certitudine există însă, obiectivul numărul unu al celor doi finalişti este astăzi să-i atragă pe alegătorii lui Arnaud Montebourg, clasat în mod neaşteptat pe locul trei la aceste primare în faţa lui Ségolène Royal, cea care a purtat culorile socialiştilor la scrutinul prezidenţial din 2007.
Care sunt priorităţile, discursul şi propunerile lui Montebourg, tânăr avocat de 48 de ani cu priză la public
Arnaud Montebourg este marea surpriză a acestor primare, un succes indiscutabil pentru acest om, unul dintre instigatorii alegerilor primare încă din 2009. El a pariat, a mizat pe discursul său decalat şi, iată, a câştigat. De-a lungul campaniei a repetat că a fost singurul din cei şase care a votat NU la referendumul din 2005 asupra Constituţiei europene. Una din temele sale favorite este "reînnoirea" clasei politice franceze.
Demondializarea, deglobalizarea cum se mai spune, instaurarea unei a şasea republici franceze - adică modificarea în profunzime a actualei Constituţii - aplicarea unui capitalism cooperativ şi combaterea coru