Ancheta DNA în cazul mai multor judecători de la instanţa supremă dezvăluie relaţiile \"nepotrivite\" dintre avocaţi, afacerişti şi magistraţi. Sursa: CODRIN PRISECARU
În ciuda asigurărilor primite din partea şefilor justiţiei că lucrurile merg într-o direcţie bună, recentele descinderi ale procurorilor la domiciliul a două judecătoare de la instanţa supremă întăresc percepţia că sistemul este vulnerabil la tentaţiile de orice fel.
Ultimele evenimente ne demonstrează că inamovibilitatea atât de dragă judecătorilor nu este decât un paravan, în cazul unora unii dintre ei, pentru luarea de şpăgi mărunte.
Cauzele neîncrederii
Dosarele Bârsan şi Voicu – Costiniu de la Înalta Curte ne demonstrează că prea puţine lucruri s-au schimbat în ultima "haltă" a justiţiei. Promovările netransparente la această instanţă, prieteniile omniprezente judecători – avocaţi, fascinaţia unor judecători pentru zona politică şi, nu în ultimul rând, hotărârile definitive dar profund ideologice ale unor magistraţi, constituie tot atâtea explicaţii pentru nivelul de încredere al populaţiei în justiţie, încredere care a ajuns la 30%.
Verificate de CSM
Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu sunt verificate de inspecţia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce au fost acuzate de procurorii DNA de săvârşirea unor fapte de corupţie.
Cele două au fost puse, vineri, sub acuzare de procurori, după ce au fost audiate la DNA şi locuinţele le-au fost percheziţionate. Bârsan este bănuită că ar fi primit mai mai multe cadouri sub formă de bijuterii, o excursie în Indonezia şi cazare gratis pentru fiul ei, aflat la studii la Paris.
Mituitorul ar fi omul de afaceri Gabriel Chiriac, care are mai multe procese pe rolul secţiei de Contencios Administrativ a Înaltei Curţi, unde şefă este Bârsan. Totodată, aceasta este soţia lui Corneliu Bârsan, judecă