Împinşi de criza locurilor de muncă din Spania, din ce în ce mai mulţi tineri din această ţară se îndreaptă către Germania în căutarea unor oportunităţi mai mari de a-şi face un viitor, scrie The Wall Street Journal.
Noul trend scoate la lumină diferenţa dintre ţările nord-europene prospere şi excedentare şi sudul fragil din punct de vedere fiscal aflat în centrul crizei financiare din zona euro. Acesta ameninţă în acelaşi timp capacitatea pe termen lung a Spaniei de a se dezvolta şi a se redresa în urma crizei financiare, în condiţiile în care mii dintre cetăţenii săi, în special tineri cu o educaţie solidă, părăsesc o ţară incapabilă să le ofere locuri de muncă.
Trendul este vizibil în şcolile de limbă germană din capitala Germaniei, unde un număr în creştere de spanioli încearcă să treacă de bariera limbii pentru a-şi putea găsi un loc de muncă.
Elena Ballestin, în vârstă de 26 de ani, este unul din cei cinci spanioli dintr-o clasă de 17 studenţi ai unei şcoli unde se predă limba germană în districtul Mitte. Aceasta a venit în Germania în urmă cu un an, după ce a absolvit Universitatea din Zaragoza, încercând să-şi găsească un loc de muncă.
Ea locuieşte într-o garsonieră cu prietenul său german şi este ospătăriţă într-un restaurant. În timpul liber studiază germana şi caută un loc de muncă.
Prăbuşirea sectorului imobiliar şi criza creditului, combinate cu o legislaţie rigidă în domeniul muncii, au generat o rată a şomajului de 21%. Potrivit datelor guvernamentale publicate recent, numărul şomerilor a urcat cu 77.910 în septembrie în Spania, situându-se în prezent la peste 4,3 milioane.
Între timp, economia extrem de competitivă, bazată pe exporturi a Germaniei continuă să genereze locuri de muncă în pofida încetinirii economiei. Date recente indică o scădere a numărului de şomeri cu 26.000 în septembrie, rata şomajului cobo