Instalarea autoritatilor unguresti in nordul Transivaniei, in toamna lui 1940, a fost un proces care a tratat romanii cu aceleasi atrocitati si acte de discriminare care au avut loc impotriva etnicilor maghiari din regiune in perioada interbelica.
Bob Dent face revizia lucrarii "Intre state - Chestiunea transilvaneana si ideea europeana in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", de Holly Case, pentru Budapest Times, incepand cu intrarea armatei ungare in satul Ip.
La inceputul lunii septembrie, in 1940, unitati ale armatei ungare au intrat in satul Ip in nordul Transilvaniei. Cu cateva zile inainte, aminteste Bob Dent, regiunea, care facea parte din Romania inca din 1920, prin Tratatul de la Trianon, fusese acordata Ungariei prin Al doilea arbitraj de la Viena, aceasta fiind de fapt o schimbare de granita dictata de Hitler si Mussolini. Au fost manifestari de bucurie la Budapesta si printre etnicii ungari din nordul Transilvaniei.
Insa nu toata lumea era fericita, in special etnicii romani din regiune. In timp ce ungurii intrau in Ip, cineva a aruncat o grenada in mijlocul lor, omorand patru soldati. A urmat o represiune, asa ca peste 150 de localnici si-au pierdut viata.
Acesta a fost doar unul dintr-o serie de incidente serioase, care au marcat instalarea autoritatii ungare in nordul Transilvaniei in toamna lui 1940. Aceasta, in schimb, a tratat romanii cu aceleasi atrocitati si acte de discriminare care au avut loc impotriva etnicilor maghiari din regiune in perioada interbelica.
Cand manifestarile de bucurie s-au stins si incidentele violente au luat sfarsit, noii oficiali ungari (care erau in cele mai multe cazuri outsideri 'parasutati' in aceste pozitii de autoritate de catre politicienii de la Budapesta) au inceput sa se ocupe de mai multe sarcini.
Acestia incercau sa revizuiasca in tot