Confruntaţi pe de o parte cu sesizările legate de restricţii aberante, impuse de autorităţile publice în ceea ce priveşte participarea la o procedură de achiziţie publică, şi pe de altă parte, cu practicile unor firme care au devenit contestatare de profesie ale licitaţiilor publice, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au considerat că se impune simplificarea actualului cadru legal, pentru un acces mai uşor la contractele cu statul. Rămâne de văzut dacă noile schimbări vor avea efecte nedorite în Timiş, unde deja există firme care sunt în topul naţional al contestatarilor profesionişti.
A.N.R.M.A.P. cere un cadru legal mai lejer
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a considerat că se impune o relaxare a cadrului legal referitor la procedurile de achiziţie publică, simplificând cerinţele minime pe care trebuie să le îndeplinească un operator economic pentru a se califica în vederea selectării sau a preselectării.
În acest sens, a promovat şi a reuşit să implementeze un act normativ care pleacă de la ideea că sunt foarte multe autorităţi publice care obstrucţionează accesul la licitaţii publice al unor operatori economici, făcând caiete de sarcini cu dedicaţie, în care impun criterii extrem de exigente legate de dovada situaţiei personale a firmei ofertante, capacitatea de exercitare a activităţii profesionale, situaţia economică şi financiară a acesteia, capacitatea tehnică şi profesională şi standardele de asigurare a calităţii.
Potrivit noilor reglementări, nu se mai acceptă solicitări de documente precum cazierul judiciar şi fiscal al participantului la o licitaţie sau istoricul litigiilor acestuia. În locul acestor acte se merge pe forma simplificată a declaraţiilor pe propria răspundere. În plus, part