Din 2014, statele mai puţin dezvoltate vor trebui să respecte condiţii mai stricte, dacă vor să primească bani de la ţările cu economii mai bogate.
Reprezentanţi din majoritatea regiunilor UE se află la Bruxelles pentru a le fi explicată „noua filosofie" a politicii de coeziune, mai exact împărţirea unui sfert din bugetul UE către oraşele, judeţele sau satele Europei.
Bonus pentru performanţă
Din 2014, statele mai puţin dezvoltate vor trebui să respecte condiţii mai multe şi mai stricte, dacă vor să primească bani de la ţările cu economii mai bogate - unele înainte de a cere fonduri pe orice proiect, altele după şi câteva ce ţin şi de cum este condusă din punct de vedere economic ţara cu pricina.
Astfel, fiecare stat membru îşi va asuma o ţintă naţională pe baza căreia i se vor distribui banii de la UE. Nu o atinge? Nu i se alocă mai mult. O depăşeşte? „Există un bonus de 5% pentru acele regiuni de performanţă", a explicat Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru Politică Regională. El a adăugat că nu este normală situaţia în care se află acum unele state membre unde doar obţinerea autorizaţiilor pentru un proiect mare durează doi ani. „Autorităţile trebuie să schimbe aceste lucruri dacă vor să îşi atingă ţinta", a mai spus Lierop.
De ce regiuni intermediare?
O altă nedumerire a reprezentanţilor regiunilor Europei a fost: „de ce să existe o a treia categorie de regiuni" (cele mai dezvoltate). Mai exact, de ce să mai atragă acestea bani. În prezent, există două tipuri de regiuni: de convergenţă şi de competitivitate. Cei mai mulţi bani se duc la cele dintâi, care, cu fonduri UE, trebuie să ajungă la nivelul următor. Din 2014, însă, vor fi trei astfel de categorii: regiuni mai puţin dezvoltate, regiuni intermediare şi cele mai dezvoltate. Potrivit datelor Direcţiei pentru Politică Regional