Recunoscut pentru capacitatea sa de a curăţa şi de a albi dinţii, mărul pare să nu fie pe lista alimentelor benefice danturii. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la King's College London Dental Institute, care susţin că persoanele care mănâncă mere prezintă sunt expuse riscului de a-şi distruge dantura de patru ori mai repede decât dacă ar bea sucuri carbogazoase, care au un conţinut ridicat de zahăr, informează Daily Mail.
Pe lista alimentelor care distrug dantura se numără şi vinul şi berea. Aceste băuturi pot duce la apariţia petelor pe dantură, dar şi la distrugerea smalţului, precizează cercetătorii.
"Medicii stomatologi recomandă să mănânci un măr, deoarece acestea te ajută să îşi cureţi dantura, atunci când nu te poţi spăla pe dinţi. În realitatea, acidul conţinut de aceste fructe distruge structura danturii. Mărul are acelaşi efect ca şi băuturile carbogazoase, care erodează smalţul, numai că în cazul fructului acidul este mult mai puternic", a declarat prof. David Bartlett, autorul cercetării.
Oamenii de ştiinţă au analizat dantura a 1.000 de persoane, jumătate bărbaţi şi jumătate femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Voluntarii au beneficiat de un consult stomatologic şi ulterior au răspuns unui chestionar referitor la obiceiurile lor alimentare.
În urma sondajului şi a consultului, specialiştii au constatat că subiecţii care mâncau des mere prezentau un risc cu 3,7% mai mare de a avea probleme cu dantura, spre deosebire de cei care obişnuiau să bea sucuri carbogazoase.
Oamenii de ştiinţă susţin că un măr poate avea de patru ori mai mult zahăr decât un pahar cu suc acidulat. În plus, acidul din fructe poate fi mai dăunător danturii decât cel din băuturile carbogazoase.
Medicii stomatologi spun că sucul fructelor poate fi periculoas, dar numai dacă este băut după ce ne spălăm pe dinţi, atunci cân