Începută în anii ’80, Staţia de Epurare a Apelor Uzate Bucureşti – Glina a fost inaugurată astăzi.Stația nu este finalizată, a fost terminată doar prima fază, astfel că doar 50% din apele uzate pot fi epurate. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
UPDATE. Ambasadori, cântăreți, Ion Iliescu și alte personalități au participat astăzi la inaugurarea stației de epurare a apelor uzate Glina. Deocamdată se epurează doar 50% din ape, nămolul nu se incinerează, este depozitat în continuare la groapa de gunoi, câte 40 de tone pe zi. Autoritățile speră ca, până în 2015, să fie finalizată și etapa a doua.
Zeci de ani, toată apa de la robinetele bucureștenilor și cea provenită din industrie a ajuns în Dâmbovița fără să treacă printr-un filtru. Detergenți, dejecții, mizerie, totul ajunge în cursurile de apă din jurul Bucureștiului.
Dâmbovița este murdară, miroase, iar fundul apei nu se vede din cauza mizeriei.
Motivul: fiecare locuinţă din Bucureşti produce zilnic zeci de litri de apă menajeră, iar conductele reţelei de canalizare se varsă într-un adevărat râu subteran, lung de 18 kilometri.
După închiderea marilor uzine din Capitală, debitul apei din sistemul de canalizare s-a redus aproape la jumătate faţă de anul 1989, astfel că evacuarea dejecțiior s-a produs tot mai greu. Așa că, în subteran s-au format zeci de insule din mâl, cârpe, tampoane și alte deșeuri, chiar prezervative.
Apa Nova, compania care gestionează sistemul de apă care ajunge în casele bucureștenilor, a angajat o firmă pentru a stabili ce se află în canalele care preiau apa uzată. Specialiștii au găsit și o soluție pentru curățarea canalelor: pomparea din Lacul Morii a mai multor jeturi de apă sub presiune. După aceea, în tunele se vor monta valve care vor putea închide complet anumiţe porţiuni din canale.
Municipalitatea dă vina pe Revoluție
În anii ’80 a început construcţia