România a pierdut în ultimii opt ani un şeptel de 900.000 de bovine pentru că micii crescători au renunţat la animale ca urmare a preţurilor scăzute oferite de abatoare sau de procesatorii de lapte. În prezent, România mai are 1,9 milioane de bovine, potrivit datelor din Recensământul General Agricol 2010. O familie de fermieri din Reghin, judeţul Mureş a decis însă că soluţia pentru a rămâne pe piaţă în continuare sunt fondurile europene.
"Am optat să luăm fonduri europene pentru că am vrut să ne extindem ferma. Deja am construit un grajd şi mai avem de instalat şi alte utilaje moderne. Suntem încă în derulare cu acest proiect", spune Adela Mircea, care administrează ferma Pademar Impex alături de soţul său.
Valoarea proiectului pe fonduri europene obţinut de Pademar Impex se ridică la circa un mil. euro, contractul de finanţare fiind semnat în anul 2008. "Suntem încă în derulare deşi ar fi trebuit să terminăm deja proiectul. Am intrat în aceste prelungiri din mai multe motive, unul dintre ele fiind birocraţia. Totuşi problemele s-au rezolvat până la urmă".
Un alt motiv pentru care proiectul firmei Pademar Impex nu este încă finalizat a fost şi relaţionarea dificilă cu mediul bancar, spune fermiera. "A fost vorba de o sumă foarte mare. Nu am putut-o acoperi singuri, aşa că am apelat la bancă. Au fost însă foarte stricţi, ne-au cerut foarte multe garanţii. O parte din bani pentru cofinanţare au venit de la bancă, iar restul i-am strâns de la procesatorii cu care lucrăm şi din ce mai aveam noi." Laptele furnizat în fiecare zi de cele câteva zeci de vaci din ferma Pademar Impex este procesat însă în continuare cu ajutorul utilajelor vechi pentru că nu toate utilajele noi achiziţionate cu bani europeni au fost instalate. "Avem în continuare anumite probleme. Stau şi mă uit la utilaje. Sunt şi nişte probleme cu firma de construcţii pe care