Staţia de la Glina va epura zece metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă jumătate din debitele provenite din oraş, a declarat, luni, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, la inaugurarea lucrării, precizând că acum se poate demonsta că Bucureştiul "nu mai poluează Dâmboviţa, Dunărea şi Marea Neagră", scrie Mediafax.
"Din nou Bucureştiul mai face un pas spre marile capitale europene. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre normalitate. Bucureştiul era singura capitală din Europa care nu beneficia de o staţie de epurare a apelor menajere, pluviale şi industriale. Acum are şi sunt extrem de bucuros că pot să ofer oraşului şi locuitorilor săi o viaţă mai bună", a spus primarul Sorin Oprescu, la inaugurarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate a Municipiului Bucureşti.
Sorin Oprescu a precizat că mai sunt încă multe lucruri de pus la punct, dar acum se poate afirma şi demonstra că "Bucureştiul şi bucureştenii nu mai poluează Dâmboviţa, Dunărea şi Marea Neagră".
"Unul dintre cei mai mari poluatori ai Dunării este Capitala. Zilnic, Bucureştiul deversează în Dâmboviţa şi apoi în Dunăre cantităti imense de detergenti, uree, cianuri, azot etc. Începând de astăzi lucrurile se schimbă în bine atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător", a mai spus Oprescu
Primarul Capitalei a precizat că staţia de epurare a presupus lucrări de reabilitare şi completare a liniei de apă şi de nămol, construirea unor rezervoare-tampon, introducerea unor bazine de stocare, furnizarea unui sistem de alimentare cu apă şi canalizare în comuna Glina (satele Căţelu, Manolache şi Glina).
Proiectul va continua cu Faza II, care are ca obiective principale reabilitarea Casetei de apă uzata Dâmboviţa, extinderea Staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina cu Linia II şi construirea unui incinerator pentru nămolul rezultat în urma procesului tehnologic. Linia II este proiectată