Preşedintele şefilor de stat major din ţările NATO, amiralului italian Giampaolo Di Paola.
Care sunt următorii paşi ai NATO în Libia. Va exista o operaţiune terestră a aliaţilor în nordul Africii?
Nu, nu va exista. Liderii politici din statele NATO au spus clar că nu avem nicio intenţie să extindem la sol operaţiunea Alianţei în Libia. Ne dorim să încheiem această operaţiune de îndată ce condiţiile de pe teren o vor permite. Nu rămânem nicio zi în plus în momentul în care Consiliul Naţional de Tranziţie, singura autoritate politică legitimă a libienilor, va prelua responsabilitatea apărării poporului libian şi a securităţii ţării. ONU va susţine reconstrucţia Libiei. Dacă va exista o cerere din partea autorităţilor de la Tripoli - însemnând un cadru care are legitimitate - suntem gata să-i sprijinim în domeniul reformei în domeniul securităţii. Însă acest lucru s-ar realiza în termenii unui parteneriat, nu al unei misiuni a NATO în Libia.
Deci este posibilă o operaţiune de menţinere a păcii în nordul Africii?
Nu este nevoie de o operaţiune de păstrare a păcii în Libia. Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia nu consideră necesară o astfel de misiune a NATO, nici chiar a Naţiunilor Unite. Nici ONU nu se are această intenţie pentru că este încrezătoare că libienii vor reuşi să menţină controlul cu propriile capabilităţi. NATO ar putea însă să-i ajute pe libieni, dacă ne-o cer ei, să-şi reconstruiască structurile de securitate.
Care este noua viziune a NATO asupra relaţiilor cu Rusia, încluzând proiectul scutului antirachetă?
La summitul de la Lisabona, în care s-a adoptat noul concept strategic al NATO, a existat şi un consiliu NATO-Rusia, la care a participat preşedintele rus Dmitri Medvedev. Atunci a existat o declaraţie comună a celor 29 de lideri - ţările NATO şi Rusia - să coopereze pe bazele unui parteneriat strategic serios ş