Aprilie 2011 a fost luna în care s-au născut cei mai puţini copii de când există date despre natalitatea din România, adică din 1930. Acesta este efectul măsurilor de austeritate lansate cu exact nouă luni mai devreme, în iulie 2010.
Prima parte a anului 2011 a adus două recorduri negative care i-au alarmat pe specialişti, deoarece confirmă accentuarea crizei demografice prin care trece România. În februarie, numărul de copii născuţi într-o lună a scăzut la 14.917, fiind prima dată când s-a coborât sub plafonul de 15.000. Apoi a urmat luna aprilie cu doar 13.844 de nou-născuţi. Profesorul universitar Traian Rotariu, şeful catedrei de sociologie din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj, spune că scăderea cu 10% a numărului de nou-născuţi în primele şapte luni ale acestui an, faţă de 2010, este una importantă.
O parte din această scădere se explică prin schimbările structurale: au ajuns la vârste fertile contingente de femei născute după 1990, adică un număr mai mic de tinere. De asemenea, este vorba şi de migraţie, de femei care au plecat în străinătate şi au născut acolo ori şi-au planificat pentru mai târziu aducerea pe lume a unui copil.
Dar, observă profesorul Rotariu, "scăderea este foarte accentuată şi este aproape imposibil să se explice numai prin schimbările structurale. Putem presupune că situaţia de criză, cu creşterea insecurităţii şi cu reducerea sprijinului statului pentru mame şi copii au jucat un rol" în scăderea cu 10% a numărului de nou-născuţi. Problema este, spune profesorul Rotariu, că nu putem măsura exact impactul, deoarece "ar fi nevoie de studii foarte fine şi niciun institut demografic din ţară nu are fonduri suficiente pentru o astfel de cercetare".
Ce s-a întâmplat, concret, în 2010, pentru ca anul acesta naşterile să scadă atât de mult în 2011? @N_P