Banca centrală a Greciei a anunţat, luni, că a activat un fond de salvare pentru Proton Bank, naţionalizând efectiv mica instituţie de credit anchetată pentru posibila încălcare a alegilor împotriva spălării banilor, transmite Reuters.
Proton este prima bancă naţionalizată prin Fondul de Stabilitate Financiară, facilitate înfiinţată de autorităţile elene şi instituţiile finanicare internaţionale pentru băncile care trebuie să se recapitalizeze dar nu pot obţine fonduri de pe piaţă.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a declarat că statul nu are planuri de a naţionaliza şi alte instituţii de credit, Proton fiind un caz special.
Decizia este motivată de problemele individuale ale Proton şi nu de criza severă a datoriilor care afectează Grecia, afirmă analiştii.
Activele solide ale Proton au fost incluse de banca centrală într-o nouă instituţie de credit. Autorităţile au retras licenţa de funcţionare pentru vechea bancă, iar activele rămase vor fi lichidate pentru a acoperi datorii către terţi.
La sfârşitul primului trimestru, Proton avea o valoare de piaţă de 11 milioane de euro, la active de 3,8 miliarde de euro. Instituţia operează o reţea de 31 de sucursale.
"Noua bancă, eliberată de deficienţele celei vechi, este sigură finanicar şi va continua operaţiunile normale", potrivit băncii centrale.
Problemele Proton au ieşit la iveală în această vară, după ce a anunţat că este investigată de banca centrală pentru încălcări ale reglementărilor privind spălarea de bani în cazul unor tranzacţii ale principalului acţionar.
Cel mai mare acţionar al Proton, omul de afaceri Lavrentis Lavrentiadis, şi-a redus în martie participaţia de la 20% la 15%.
Banca centrală a Greciei a anunţat, luni, că a activat un fond de salvare pentru Proton Bank, naţionalizând efectiv mica instituţie de credit anchetată pentru posibila