În economia românească au intrat în ultimii patru ani 2,6 miliarde de euro prin intermediul fondurilor europene de investiţii în agricultură, însă impactul asupra exporturilor nu este vizibil, având în vedere că România continuă să fie importator net de produse agroalimentare.
România beneficiază în perioada 2007- 2013 de 7,5 miliarde de euro pentru proiectele de investiţii în agricultură. Aceste proiecte, similare proiectelor de investiţii pe bani europeni luate de companiile din industrie, retail sau IMM prin fondurile structurale, sunt derulate prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Plăţile făcute până în prezent prin acest program corespund unui grad de absorbţie de 33%.
În primele opt luni ale acestui an, au fost făcute plăţi către beneficiarii fondurilor europene din agricultură în valoare de aproape 900 de milioane de euro. În mandatul ministrului agriculturii Valeriu Tabără, care a preluat fotoliul ministerial în luna septembrie a anului trecut, sumele plătite prin PNDR se ridică la un miliard de euro.
Acest lucru nu se vede însă şi la nivelul exporturilor de produse agroalimentare. Anul trecut, producătorii români au făcut exporturi de circa 3 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au ridicat la 3,7 miliarde de euro - un deficit de 700 de milioane de euro.
Spre comparaţie, în Polonia banii europeni au avut impact direct asupra nivelului exporturilor. Astfel exporturile de produse agroalimentare ale Poloniei au crescut cu două treimi în ultimii cinci ani, la 11 miliarde de euro, după ce în această perioadă investiţiile în unităţile de procesare a alimentelor făcute cu bani europeni s-au ridicat la cinci miliarde de euro.
Mai mult, odată cu integrarea în Uniunea Europeană în 2004, exporturile de produse agroalimentare ale Poloniei s-au încadrat pe o pantă ascendentă. Astfel, dacă în 2005, p