De-a lungul timpului, au fost lansate filme care au ajuns pe marile ecrane doar după ce au fost cenzurate serios, pentru a nu şoca opinia publică.
Site-ul it.cinema.yahoo.com a trecut în revistă unele dintre cele mai cenzurate pelicule din istorie. Lista începe cu legendarul „Ultimul tango la Paris“, al lui Bernardo Bertolucci din 1972. Deşi au trecut multe decenii de la lansare, atunci când vorbim de cenzură, gândul ni se duce imediat la pelicula lui Bertolucci, cu Marlon Brando şi Maria Schneider, în rolurile principale. Se spune că filmul s-a născut din fanteziile erotice ale lui Bertolucci, care e şi scenaristul peliculei. Într-o noapte, regizorul a visat că întâlneşte o femeie superbă pe stradă şi că face sex cu ea fără să o cunoască. Într-unul dintre cele mai controversate filme din toate timpurile, Marlon Brando este un văduv american, care începe o relaţie pasională cu o franţuzoaică. Filmul a fost criticat pentru ideea de violenţă şi tortură emoţională, iar scena de sex dintre Brando şi Maria Schneider întrece orice limită. Din cauza acestui film, câteva guverne au fost nevoite să-şi reevalueze cenzura. De altfel, acest film a împărţit criticii în două tabere: cei care îl consideră o exhibare gratuită de acte şocante şi cei care îl includ pe lista capodoperelor.
„Nimic nou pe frontul de Vest“, din 1930, al lui Lewis Milestone, considerat o peliculă-simbol a pacifismului şi antimilitarismului, a fost unul dintre primele filme din istorie capabil să stârnească discuţii aprige. Lansat exact în anii în care nazismul începea să cucerească din ce în ce mai mult teren în Germania (filmul a fost lansat în 1930, iar Hitler a preluat puterea în 1933), filmul lui Milestone a fost boicotat de nazişti, care au ajuns să împrăştie şobolani prin sălile de cinematograf pentru a-i speria pe spectatori.
Filme periculoase
Legendarul film cu g