A debutat în literatură în România, cu succes, fiind o reprezentantă de marcă a scriitorilor douămiişti - promotorii unui curent literar definit de criticul Octavian Soviany prin sintagma „hedonismul vacuităţii", dar a ales să trăiască în Marea Britanie.
Ioana Baetica Morpurgo (30 de ani) a plecat din ţară pentru un doctorat despre cultura tranziţiei în post-comunist. Acum trăieşte în sudul Angliei, în Bridport, unde în ultimi ani a iniţiat şi coordonează un proiect de hedonism al ideilor intitulat „Lectures on Everything". Colocviile sale sunt foarte diverse şi au o audienţă din ce în ce mai mare, ajungând de la câteva zeci de invitaţi, să aibă acum sute.
Este energică, aspră cu lumea din jur, pătimaşă, dar un bun observator şi un aspru critic al societăţii contemporane. Şi-a luat observaţiile, le-a răsucit, le-a analizat şi le-a dat o formă într-un roman, „Imigranţii". Protagoniştii sunt cinci români care fug/pleacă din ţară pentru o viaţă mai bună în Anglia.
Ioana a acceptat să ne întâlnim pentru a vorbi despre ea, despre cartea ei şi despre cum viaţa ei are o altă „formă" de când a ales statutul de imigrant.
Cultura tranziţiei în România post-comunistă, temă de doctorat în UK. De ce ai ales Anglia pentru o astfel de lucrare?
Ioana Băeţică: Ca să pot să mă văd când am chef cu H., care e englez. În acelaşi scop înalt am ales şi universitatea unde să aplic - Exeter - ca să fie cât mai aprope de unde locuia el. Deşi întrebarea ta bătea în altă direcţie...
Ce presupune proiectul tău de „hedonism al ideilor", intitulat Lectures on Everything, pe care de altfel îl invoci şi în prima parte a romanului?
I.B: După ce-am născut (am o fetiţă de cinci ani), lumea s-a-nchis ca o uşă. Nimeni nu-ţi spune asta dinainte. Adevăratul rit de trecere al naşterii e al mamei mai întâi, şi-apoi al pruncului. M-am mutat într-un oraş de provincie un