Grecia folosește banii din fondul de salvare la care au contribuit statele din zona euro și Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru salva o instituție bancară ai cărei foști manageri sunt acuzați că au încălcat mai multe legi privind splălarea de bani, informează BBC News.
Banca Centrală a Greciei a decis activarea fondului de salvare a instituţiilor de creditare pentru a spijini Proton Bank, o mică bancă elenă cu doar 31 de sucursale. Banca centrală elenă a decis crearea unei ”bănci bune”, numită New Proton Bank, care să preia depozitele şi activele sănătoase, restul urmând a fi lichidat.
Noua bancă va fi finanțată de Fondul de Stabilitate Financiară (FSF), alimentat la rândul său cu circa zece miliarde de euro din banii acordați Greciei pentru a o salva de la faliment.
Conducerea Proton Bank a fost înlăturată în august, după ce banca centrala elenă a descoperit o gaură de 51 de miliarde de euro în conturile instituției financiare. Fosta conducere a instituției financiare este acuzată și că a încălcat mai multe legi privind spălarea de bani.
15% din acțiunile băncii sunt controlate de magnatul elen Lavrentis Lavrentiadis, iar peste 30% din portofoliul de împrumuturi în valoare de 850 milioane de euro al băncii este compus din credite acordate companiilor controlate de acesta. La finalul lunii martie, Proton Bank avea active în valoare de 3,8 miliarde de euro.