Comunicatul de presă al Comisiei Europene - 10 octombrie 2011 Descarcă fişierul ataşat
„Există tendinţa pe piaţa energiei şi a gazelor de a ascunde anumite contracte şi tranzacţii, alături de dorinţa unor operatori de a ajunge pe o poziţie dominantă”, spune la RFI Petru Lificiu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Responsabilii din UE s-au gândit la aceste aspecte, aşa încât, de anul viitor, comercianţii de electricitate şi gaze sunt obligaţi printr-un nou regulament european să publice contractele şi tranzacţiile pe care le desfăşoară.
Principalul obiectiv al noului regulament este să împiedice utilizarea informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, care denaturează preţul de tranzacţionare a energiei şi gazului. În principal, regulamentul de transparentizare a pieţelor de gaze şi energie electrică prevede atribuţiile Agenţiei Europene de Reglementare a Energiei - ACER. Până în momentul de faţă, autorităţile naţionale de reglementare în domeniul energiei din fiecare ţară monitorizau activitatea pieţelor de gaze şi energie electrică, numai că acestea „erau fracturate între ele şi fiecare ştia doar ce se află în interiorul frontierelor”, explică vicepreşedintele ANRE.
Astfel, toţi comercianţii de energie electrică şi gaze din statele membre UE vor avea obligaţia de a raporta la ACER tranzacţiile pe care le derulează şi contractele pe care le încheie. „În vederea înfiinţării pieţei europene libere de energie electrică şi de gaze, aceste raportări vor crea mari dificultăţi celor care nu au intenţia clară de a se transparentiza, de a acorda vizibilitate pe tranzacţiile de energie”, atenţionează Lificiu.
„Deci toate raportările care se fac la Agenţia Europeană a Reglementatorilor ACER vor fi integrate, ţară cu ţară, şi atunci fiecare inexactitate, fiecare încercare de a ascunde o tranzacţie, fiecare