Declaraţiile tinerelor care aleg să facă un avort sunt parcă scoase din filmele de groază. Medicii ginecologi le acuză că aleg chiuretajul ca şi cum ar alege să scoată o măsea, urmările fiind de cele mai multe ori grave.
În fiecare lună în spitalele publice din Bucureşti se fac sute de intervenţii chirurgicale pentru întrerupere de sarcină. Cel mai trist este că printre aceste paciente se numără şi fete de liceu. Anul acesta peste 2.000 de tinere au intrat într-un cabinet medical pentru a „scăpa" de sarcina nedorită, dintre care 48 au vârste până în 16 ani, 630 sunt fete cu vârste între 16 şi 19 ani şi 2.081 sunt paciente care au între 20 şi 24 de ani.
Doctorul Eugen Tănase, șef secție obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic CF2 din Capitală spune că tinerele ajung pe masa de chiuretaj fără prea multe remuşcări, inconştiente de urmările grave ce pot apărea. „Nu există morală, este o lipsă totală de conştiinţă, nu se gândesc în primul rând că întrerup o viaţă, nu au niciun Dumnezeu. Sunt fete de liceu care vin să facă o astfel de intervenţie. Fac avort ca şi cum şi-ar scoate o măsea stricată", spune specialistul.
„Mi-aş da viaţa să o văd doar o secundă!"
Dezamăgite de prietenii lor, îndemnate de părinţi sau susţinute din ambele părţi, tinerele ajung la ginecolog pentru a întrerupe sarcina nedorită. Nu se gândesc că orice măsură intrauterină poate produce efecte secundare, că pot avea mai târziu probleme de fertilitate sau că regretele întârziate nu mai pot îndrepta decizia luată. Acesta este şi cazul Loredanei, o tânără care povesteşte acum cu regret despre decizia luată . „Eram încă la liceu în ultimul an când i-am dat vestea prietenului meu. M-a obligat într-un fel să fac avort, iar la scurt timp prietenul în care am avut încredere şi cu care am fost împreună un an şi ceva m-a lăsat singură", spune tânăra într-o mărturie