Creşterea economică va fi salvată în trimestrul al treilea de cel mai bun an agricol din ultimul deceniu. Producţia agricolă va trece 12 mld. euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut.
Agricultura va contribui semnificativ la creşterea economică din acest an, vremea bună şi preţurile-record pentru produsele agroalimentare contribuind decisiv la un an agricol extrem de bun.
"Agricultura ar putea face diferenţa în acest an însă depinde şi de ce se va întâmpla în ultimele luni ale anului. S-ar putea ca agricultura să facă diferenţa între plus şi un plus şi mai mare al creşterii economice", spune Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica.
Creşterile din acest an ar putea determina şi majorarea contribuţiei agriculturii în PIB până la circa 8%, nivel similar cu cel din 2005 sau 2006. În ultimii patru ani contribuţia agriculturii în PIB intrase pe o pantă descendentă, astfel ajungând în 2009 şi 2010 la circa 6%-7%.
Recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piaţa locală, valorează în prezent 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce iau în calcul preţurile de pe bursele internaţionale. Plusul faţă de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro, trei sferturi din avansul vizat de Valeriu Tabară - 2 mld. euro - fiind practic asigurat pentru că întreaga producţie de cereale se află deja în hambare şi în silozuri. Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a susţinut de mai multe ori că valoarea producţiei agricole din acest an se va ridica la 12 miliarde de euro.
Marii câştigători ai anului agricol bun vor fi traderii internaţionali de cereale, giganţi precum Cargill, Alfred Toepfer sau Bunge urmând să beneficieze atât de rulajele mai mari, cât şi de preţurile-record de pe bursele internaţionale, acolo unde aceste companii vând producţia de cereale a Româ