Directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, a declarat luni că grupul austriac a plătit "un preţ foarte mare" în 2006 pentru preluarea BCR, raportat la situaţia actuală, însă banca nu consideră că a făcut o greşeală intrând pe piaţa românească.
"În privinţa României, după cum ştim cu toţii am plătit un preţ ridicat în 2006 pentru a intra acolo, într-o perioadă de boom. Din punctul de vedere al situaţiei de astăzi, preţul a fost într-adevăr ridicat. Din punct de vedere strategic, nu veţi găsi pe nimeni în Consiliul de Administraţie sau în Consiliul de Supraveghere care să spună că intrarea în România nu a fost un lucru bun. Nu aveam de unde să ştim că va veni criza la un an după achiziţie. Avem o bancă foarte bună în România, dar suntem într-o situaţie dificilă şi a trebuit să realizăm o amortizare foarte mare", a afirmat Treichl într-o conferinţă de presă.
Erste Bank a preluat în 2006 un pachet reprezentând 61,88% din acţiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, instituţie din cadrul Grupului Banca Mondială.
Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia pentru preluarea a 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzacţiilor pentru preluarea celor patru pachete de acţiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.
Erste a prezentat luni dimineaţă o serie de măsuri extraordinare, calificate de Treichl în conferinţă drept "radicale", pentru a poziţiona grupul pentru o probabilă escaladare a crizei datoriilor de stat din zona euro, intervenţia guvernului ungar în sistemul bancar şi deteriorarea perspectivelor