Preşedintele Traian Băsescu a apreciat desfăşurarea la Bucureşti a Adunării Parlamentare a Organizaţiei Nord-Atlantice ca un eveniment important, premergător summitului de la Chicago care va avea loc anul viitor. România sprijină, a spus preşedintele, conceptul de "smart defense", promovat de secretarul general Rasmussen, ceea ce înseamnă mutualizarea mijloacelor pentru a face faţă obligaţiilor tot mai mari ale Alianţei într-un context economic dificil, de austeritate. Într-un interviu la RFI, fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, a declarat că asistăm în acest moment la o adevărată prăpastie între obiectivele Alianţei şi posibilităţile de care dispunem.
„Singura zonă din care se pot opera reduceri bugetare rămâne Apărarea”, spune Ioan Mircea Paşcu, care este de părere că pentru Moldova şi Georgia nu se poate face prea mult în condiţiile atitudinii rigide a Rusiei. Turcia a fost definitiv pierdută de către Uniunea Europeană şi acest lucru nu este în avantajul României, precizează el.
Rep.: Cum comentaţi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu ce fac referire la tăierile bugetare care nu trebuie să afecteze acele cheltuieli esenţiale militare esenţiale în îndeplinirea obiectivelor Alianţei Nord-Atlantice?
Ioan Mircea Paşcu: Este nevoie urgentă de bani în altă parte, în celelalte bugete, şi atunci singura sursă pare să fie din zona Apărării. Nu vorbesc numai de România, vorbesc de foarte multe state. Din punctul ăsta de vedere, realizăm care este necesitatea, dar pe de altă parte nu ştiu cât de mult putem să transpunem în practică lucrul ăsta. De altfel, se cască un fel de prăpastie, aş spune eu, între acumularea ameninţărilor şi complexităţilor pe scena internaţională şi, pe de altă parte, diminuarea bugetelor de apărare pe care le avem la dispoziţie.
Rep.: Credeţi că se poate realiza acest concept, Smart Defense, această mutu