Comisia Buget a Parlamentului European a aprobat în această săptămână bugetul UE pentru 2012. Acesta este rezultatul unui compromis cu statele membre, pe care euroscepticii îl găsesc « inacceptabil ». Celelalte grupuri politice îl consideră « historic ».
Proiectul de buget depăşeşte speranţele statelor membre, cred deputaţii creştin democraţi care salută compromisul găsit cu capitalele.
În 2012, bugetul UE va urca cu 1.9% faţă de anii trecuţi. Dacă se exclud din calcul costurile legate de aderarea Croaţiei la UE si cei 18 noi deputaţi care vor sosi la Parlamentul European, mărirea este de doar 0.8%
Acordul găsit pentru acest buget face şi economii, mai ales în ceea ce priveşte Parlamentul care şi-a revizuit cheltuielile în materie de traducere şi interpretare, fără a prejudicia principiul multilingvismului. Şi chiar şi în condiţii de austeritate obiectivele de creştere economică şi de angajare de nou personal pentru instituţiile europene se păstrează.
Ecologiştii sunt per total mulţumiţi cu acest acord deşi ei spun că s-ar fi putut aloca mai mulţi bani pentru ecologie. Ei îşi exprimă regretul mai ales privind lipsa de voinţa a Parlamentului European pentru a tăia liniile bugetare destinate sectorului nuclear în Europa.
În fine euroscepticii care erau în favoarea îngheţării bugetului pentru anul viitor la nivelul actual, spun că acest acord parlamentar este inacceptabil.
Votul în plenul Parlamentului European este programat pentru 26 octombrie, la Strasbourg. Atunci va fi definitivată poziţia Parlamentului privind această chestiune şi abia apoi va începe o a doua rundă de negocieri, cele finale, cu statele membre.
Spre sfârşitul anului bugetul UE pentru 2012 va trebui adoptat definitiv de Parlamentul European şi statele membre. Acesta este unul dintre puţinele domenii în care deputaţii şi miniştrii euro