Ratingul Spaniei este astfel superior cu o treaptă celui al Italiei. Fitch este ultima din cele trei agenţii importante care a decis reducerea ratingului Italiei, după retrogradări similare aplicate de Standard& Poor's în 20 septembrie (dela A+ la A) şi de Moody's la 5 octombrie (cu trei trepte, de la Aa2 la A2).
Cauza: intensificarea crizei zonei Euro
Retrogradarea reflectă intensificarea crizei din zona euro care reprezintă un şoc financiar şi economic semnificativ, având ca efect slăbirea profilului de risc suveran al celor două ţări, arată Fitch. Agenţia consideră că o soluţie credibilă şi cuprinzătoare a crizei este un complex politic şi tehnic a cărui aplicare necesită timp. Între timp, criza a avut un efect negativ asupra stabilităţii financiare şi a perspectivelor de creştere din întreaga regiune, potrivit Fitch.
Belgia, luată la ochi
Dacă în cazul Spaniei şi Italiei cauza principală o reprezintă nivelul ridicat al deficitului bugetar (aproximativ 9% din PIB) şi, respectiv, al datoriei publice (119% din PIB), Belgia mai are (pe lângă problema datoriei publice - 96,8% din PIB) şi problema susţinerii grupului bancar franco-belgian Dexia. Moody’s a avertizat vineri că ar putea retrograda ratingul Belgiei din cauza cheltuielilor pentru susţinerea financiară a acestuia şi a perspectivei unor costuri financiare mai mari şi a creşterii economice lente, transmite Reuters. Agenţia a pus sub supraveghere ratingul "Aa1" al Belgiei, în vederea unei posibile revizuiri în scădere. Moody's s-a alăturat astfel Standard&Poor's şi Fitch care au pus sub supraveghere calificativele "AA+" ale Belgiei, cu perspectivă negativă, în ultimul an. Ambele agenţii au arătat că lipsa unui guvern învestit subminează eforturile de echilibrare a bugetului în Belgia, unul dintre cele mai îndatorate state din zona euro. Dexia, ale cărui acţiuni au scăzut c