Liderii europeni şi ai lumii trebuie să se grăbească pentru a găsi o soluţie la criza datoriilor suverane din zona euro care riscă să degenereze într-o criză de amploare mondială. Băncile europene au nevoie de recapitalizări de sute de miliarde de euro pentru a face faţă pierderilor generate de datoriile statelor. Agenţiile de rating complică şi mai mult problema retrogradând statele vulnerabile şi băncile europene.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit duminică pentru a discuta problema recapitalizării băncilor şi a Greciei, în condiţiile în care lipsa de încredere în sistemul bancar, vulnerabilitatea instituţiilor de credit la datoriile statelor cu probleme din zona euro şi nervozitatea creascută a pieţelor riscă să aducă lumea în pragul celei mai grave crize financiare din istorie.
Întâlnirea a avut loc în condiţiile în care agenţia de evaluare financiară Moody's a tăiat la sfârşitul săptămânii trecute ratingurile a 12 bănci şi companii financiare britanice, printre care Royal Bank of Scotland, şi a şase instituţii de credit portugheze, inclusiv Banco Comercial Portuguez, potrivit The Wall Street Journal.
Agenţia îşi motivează decizia privind băncile britanice prin faptul că sprijinul guvernului pentru sistemul bancar este nesigur, iar creditorii mai mici ar putea fi lăsaţi să falimenteze dacă întâmpină probleme financiare. În cazul Portugaliei, problemele economice şi financiare ale ţării privează băncile de finanţare de pe piaţă, acestea bazându-se pe fondurile puse la dispoziţie de BCE.
Înrăutăţirea problemelor cu care se confruntă băncile determină tot mai mulţi oficiali şi instituţii să se aştepte la ce e mai rău.
Guvernatorul Băncii Angliei Mervyn King a avertizat că Lumea se confruntă cu cea mai severă criză financiară din istorie sau cel puţin de după anii 1930,