România este una din marile puteri ale Europei în materie de energie eoliană. O spune la RFI preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, Mircea Duţu, invitat la emisiunea Planeta Verde. Totuşi, cât de "verde" este energia pe bază de vânt, cât de atractivă este România şi ce probleme întâmpină potenţialii investitori?
Mircea Duţu: România rămâne una din marile puteri ale energiei eoliene în Europa, lider în Balcani, ca urmare a faptului că din punct de vedere geografico-fizic, prezintă o serie de avantaje, în sensul că regimul vânturilor favorizează instalarea acestor parcuri eoliene, producătoare de energie electrică, în contextul în care asistăm la o criză energetică deosebită în privinţa combustibililor fosili.
Rep.: Care este cea mai căutată zonă din România pentru instalarea de parcuri eoliene?
M.D.: Fără îndoială că Dobrogea şi sudul Moldovei, dar sunt şi alte zone care pot în viitor să fie exploatate din această perspectivă.
Rep.: De ce nu există şi investiţii româneşti în acest domeniu, al energiei eoliene?
M.D.: Pentru că spre deosebire de alte sectoare energetice, cel al eolienelor presupune o anumită specializare, investiţii de un anumit volum şi chiar o experienţă nouă, pe care, din păcate, investitorii noştri nu au dobândit-o până acum. În plus, este vorba şi de o concurenţă care se desfăşoară la nivel mondial şi pentru a pătrunde pe o asemenea piaţă, trebuie să ai o anumită poziţie şi o anumită specializare. Neclarităţi legislative în sectorul energiei eoliene
Rep.: Investitorii s-au tot plâns în ultimii ani de haosul legislativ din domeniul eolian…
M.D.: Este adevărat că legislaţia în domeniu, mai ales din perspectiva cadrului stimulativ de dezvoltare a acestor energii verzi şi de sprijinire a lor, pentru că în orice caz energia eoliană este mai scumpă decât cea convenţională,