Nokia a plecat din Germania, provocând un imens scandal şi uriaşe manifestări de stradă la care au participat 50.000 de muncitori. Sursa: AGERPRES
Protestele au durat mai bine de cinci luni, iar, la final, muncitorii s-au ales cu plăţi compensatorii de ordinul zecilor de mii de euro. Şefii sindicatului IG Metal, la care sindicatul muncitorilor de la fabrica Nokia din Bochum era afiliat, au confirmat că Nokia a putut pleca din Germania, fără alte consecinţe, doar după ce a plătit 240 de milioane de euro.
Plăţile compensatorii au totalizat 200 de milioane de euro, în timp ce diferenţa de 40 de milioane a trebuit returnată Guvernului Federal al Germaniei, reprezentând ajutoarele de stat oferite.
Diferenţa dintre situaţiile din Germania şi România este ca de la cer la pământ. Nokia a anunţat că închide fabrica de la Bochum pe 15 ianuarie 2008. Atunci, s-a anunţat că cei 2.300 de angajaţi ai fabricii vor fi daţi afară. A doua zi, 50.000 de locuitori din Bochum au ieşit pe străzi.
"Finladezilor li s-a întâmplat la fel ca nouă, acum. Românilor li se va întâmpla la fel când va fi mai ieftin să producă în alte părţi", profeţeau sindicatele din IG Metal.
Politicienii germani s-au implicat imediat şi au ameninţat Nokia cu un proces dacă nu va returna suma de 60 de milioane de euro, reprezentând ajutoarele de stat, şi dacă nu va acorda plăţi compensatorii.
După cinci luni de negocieri, Nokia a cedat presiunilor uriaşe şi a fost de acord să plătească. Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a declarat că muncitorii de la Bochum au primit 60 de salarii compensatorii, adică între 80.000 şi 220.000 de euro.
În România, cei aproape 2.000 de muncitori au fost ameninţaţi, că dacă vor protesta, vor fi daţi afară şi nu vor mai primi salarii compensatorii. La o şedinţă care a avut loc joi dimineaţa, la ora 6.30, cu muncitorii din schimbul B, ace