România doreşte ca NATO să menţină "în priză" politica uşilor deschise şi geometria parteneriatelor cu ţări nemembre din regiunea euro-atlantică, dar şi alte zone ale lumii, dar şi să joace un "rol pozitiv" în vecinătatea răsăriteană a Europei, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în conferinţa de presă comună cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, scrie Agerpres.
"Am abordat, de asemenea, dorinţa României ca NATO să îşi păstreze în priză şi politica uşilor deschise şi geometria acestor parteneriate care reprezintă pentru noi un instrument strategic. E corect să ne identificăm, în noul context de securitate, toţi partenerii viabili, atât din regiunea noastră, cât şi din alte zone ale lumii, acolo unde valorile şi principiile noastre sunt în continuare valabile. Ca stat de frontieră al UE şi NATO, menţinem deci o atenţie politică şi strategică constant concentrată asupra evoluţiilor din vecinătatea noastră răsăriteană şi suntem convinşi că Alianţa poate să joace şi în această privinţă un rol pozitiv", a spus şeful diplomaţiei.
El a adăugat că aşteptările României în privinţa punerii în practică la Summit-ul de la Chicago a noului concept strategic adoptat anul trecut, la Lisabona, a arătat că acordul României cu SUA privind amplasarea pe teritoriul ţării noastre a elementelor de scut antirachetă reprezintă şi o contribuţie importantă a României la capacitatea operaţională a viitorului sistem al NATO.
"Evident că apărarea antirachetă este un element nou care va stimula şi legătura transatlantică, în măsura în care statele europene ale NATO vor demonstra la Chicago angajamentul lor politic şi totodată, logistic, financiar, pentru punerea în practică şi dezvoltarea graduală a acestui sistem de apărare antirachetă", a spus Baconschi, care a adăugat şi că România va continua să rămână implicată în misiunea ISA