Primăria Capitalei a inaugurat staţia de epurare a apelor uzate Glina, unul din cele mai importante proiecte de mediu din România. Întinsă pe 42 de hectare, staţia de la Glina asigură, în prima fază, epurarea a 50 la sută din apa provenită din canalizarea Capitalei şi a localităţilor Căţelu, Manolache şi Glina.
La inaugurarea staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina au participat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, directorul general Apa Nova, Bruno Roche, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, ambasadorii Franţei şi Greciei, secretari de stat din Ministerul Mediului, în total fiind vorba despre aproximativ 100 de invitaţi.
Discursul de inaugurare al primarului Capitalei
De la apa murdară cu miros pestilenţial la cea limpede fără azot şi fosfor
La intrarea în staţia de epurare, apa din canalul colector de sub Dâmboviţa pare o "baltă" mizerabilă cu miros pestilenţial. Intrată în procesul de epurare, apa este mai întâi trecută prin grătarele rare, unde se curăţă de recipienţii din material plastic, cârpe, hârtiile, frunze etc. Pe două benzi transportoare mizeriile sunt aruncate în containere, fiecare cu o capacitate de cinci metri cubi.
Potrivit directorului de comunicare din cadrul companiei Apa Nova, Epsică Chiru, "zilnic se strâng trei containere de astfel de mizerii". Curăţată de corpurile de dimensiuni mari, apa este pompată către grătarele dese, unde are loc deznisiparea. După decantarea primară urmează epurarea bilogică. Aceasta se face cu ajutorul unor microorganisme care care curăţă apa de azot şi de fosfor. Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare a apei este mai întâi îngroşat, pentru ca apoi să treacă printr-un fermentator care-l transformă în biogaz, este deshidratat şi apoi depozitat controlat.
"Biogazul este folosit pentru producerea energiei electrice necesare funcţionăr