Varianta modernă a poveştii \"Capra cu trei iezi\" le arată celor mici cum mezinul devine peste noapte \"stâlpul casei\", iar celor mari, prin detalii subtile, amorul dintre capra cea văduvă şi lup. Sursa: CODRIN PRISECARU
De trei luni, personajele lui Creangă au pus stăpânire pe studioul Yeyo din Capitală. Se lucrează la "Capra cu trei iezi" în format 3D, şi vor urma alte 15 poveşti autohtone, printre care "Ursul păcălit de vulpe", "Punguţa cu doi bani", "Povestea porcului", "Neghiniţă", "Făt Frumos din lacrimă", "Greuceanu", "Harap Alb".
Pereţii studioului sunt decoraţi cu scene din poveste, iar eroii sunt expuşi în toate fazele de construcţie, de la modele monocolore, la personaje cu expresie şi culoare.
De când a început proiectul, personajele au pus stăpânire pe cei ce le creează. "Am ajuns să nu mai răspund la întrebări cu «Da», ci cu «Da, mămucă»", se amuză Adrian Budriţan, manager de proiect.
Lupul, un mascul care, la un moment dat, o comite
Adaptarea la animaţia 3D, scenariul şi decupajul aparţin lui Răzvan Roşca, nominalizat în 2005 la Festivalul de Film de la Berlin , pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj. Timp de o lună şi jumătate, Răzvan a citit povestea de trei ori pe zi, pentru a o decodifica emoţional."
Capra este prototipul femeii abandonate, o văduvă care îşi creşte copiii cu frică, spunându-le mereu «nu face asta, nu face aia». Dacă nu ar fi cultivat această frică (de altfel, tema centrală a poveştii), poate drama nu ar fi avut loc", spune Răzvan
Replicile lupului l-au făcut pe scenarist să mai priceapă ceva: capra şi cumătrul lup trăiau un început de idilă. "Lupul e un mascul laş: i-a promis caprei că-i lasă iezii în pace, dar, ca orice bărbat, într-o zi o comite".
Povestea se adresează copiilor de trei-opt ani, iar nuanţele subtile pot fi perceput